Već je devet godina kako magazin za jezik i književnost Lingvazin širi znanje i prenosi informacije o jeziku i književnosti širokoj publici, trudeći se da se i oni kojima jezik i književnost nisu profesija zainteresiraju za lingvističke i književne teme. Zadovoljstvo mi je predstaviti trinaesti broj Lingvazina i preporučiti ga za čitanje. Pri kraju ovog teksta možete pronaći link za preuzimanje. Prije nego što kliknete, saznajte šta ima unutra.

Ovaj broj posvećen je književniku Nedžadu Ibrišimoviću (1940–2011). Tema prvog rada su inkoativne i finitivne rečenice u Ibrišimovićevu romanu El-Hidrova knjiga.

Poslije tog rada dolazi intervju. Ovaj put za Lingvazin govori Anna Wierzbicka, jedna od najuglednijih lingvistica savremenog svijeta. U naslovu intervjua istaknuta je tvrdnja da se koncepti emocija znatno razlikuju u različitim jezicima, ali je u tekstu još mnogo zanimljivih informacija o značenju riječi, prevođenju, pogrešnom prevođenju, univerzalnim semantičkim primama te pogrešnim uvjerenjima u vezi s univerzalnošću značenja.

Tekst “Uska grla u sistemu otvorenog pristupa (Open-Access System): Glasovi iz cijelog svijeta” sadrži sintezu stavova trideset dvoje naučnika koji potječu iz različitih krajeva svijeta o tzv. zlatnom otvorenom pristupu naučnim tekstovima, njegovim dobrim i slabim stranama te nejednakosti u mogućnostima autora iz različitih dijelova svijeta da objave svoja istraživanja u vrhunskim časopisima.

Slijede radovi o simbolici ptica u srednjovjekovnim bosanskim rukopisima te o upotrebi skraćenica u zatvorenoj Fb grupi, koji zorno ilustriraju otvorenost Lingvazina najraznovrsnijim jezičkim i književnim temama.

U rubrici Lingvazin predstavlja možete čitati o izvrsnom stilističkom podcastu Slobodnim stilom, koji zaslužuje pohvale i preporuke. U posljednjem tekstu prikazana je knjiga o putopisima Travel Writing. The Self and the World.

Želimo da vam čitanje Lingvazina bude ugodno i korisno i da svi oni do kojih dopre i koji ga budu čitali shvate njegovu pojavu i kao poziv za saradnju.

Trinaesti broj lingvazina možete preuzeti ovdje.

Sve dosad objavljene brojeve Lingvazina možete preuzeti ovdje.

Čitajte Lingvazin i obavijestite o njemu svoje poznanike. Pratite me i na društvenim mrežama Facebook Instagram.