Pjesnike i kulturne aktiviste širom svijeta rastužila je vijest da je 1. februara 2021. preminula Gabriella Valera, profesorica historije na Univerzitetu u Trstu i predsjednica organizacije Poesia e Solidarietà (Poezija i solidarnost) iz Trsta. Gabriella je bila ključna osoba za organizaciju brojnih kulturnih događaja, od kojih su neki od međunarodnog značaja. Svojom je naročitom misijom smatrala “promociju nove kulture riječi, kao oblika reintegracije uljudnosti i humanosti”. Objavila je dvije knjige poezije: Pusti me da plešem (Lasciami danzare, L’Autore libri, Firenze, 2001) i Ljudi mog života (Gente della mia vita, Ibiskos editrice di A. Risolo, Empoli, 2004). Svirala je klavir i violinu.

Zahvaljujući energiji i entuzijazmu Gabrielle i njenog supruga Ottavija Grubera pokrenuto je takmičenje za mlade pjesnike Castello di Duino u Trstu 2000. godine. Takmičenje Castello di Duino Nacionalna komisija UNESCO-a proglasila je najvažnijim svjetskim poetskim takmičenjem za mlade. Među pokroviteljima i prijateljima takmičenja su UNESCO i predsjednik Republike. Dosad je na takmičenju sudjelovalo više hiljada mladih pjesnika iz preko 90 država svijeta. Specifičnost ovog takmičenja je da se pjesme vrednuju na izvornom jeziku. Nakon svakog takmičenja objavljena je dvojezična antologija (na italijanskom i engleskom) sa najboljim pjesmama. Od 2012. godine na takmičenju se dodjeljuje i nagrada za najbolju dramu.

Na takmičenju je sudjelovao i velik broj mladih pjesnika iz Bosne i Hercegovine. Među njima su Radomir Mitrić, Anisa Trumić, Halid Bulić, Adnan Žetica, Anila Gajević, Vedrana Dabarčić, Naida Džiho, Nađija Okan i dr.

Gabriella je bila jedan od osnivača udruženja Poesia e Solidarietà (Poezija i solidarnost) 2006. godine, čiji je cilj bila promocija kulture. Nakon toga je udruženje preuzelo organizaciju takmičenja Castello di Duino. Od 2008. godine udruženje organizira i Međunarodni forum mladih Pravo na dijalog (Forum Mondiale dei Giovani Diritto di Dialogo, World Youth Forum Right to Dialogue).

Gabriella je bila primjer nesebične osobe, spremne da uloži neograničeno mnogo energije za dobro drugih, ne tražeći pritom ništa zauzvrat. Iako je više nema među nama, ostala nam je utjeha da je svojim plemenitim djelovanjem utjecala na mnoge mlade duhove i da će kroz njihovo djelovanje nastaviti pozitivno utjecati na čovječanstvo. Hvala, Gabriella.