Prije nekoliko dana saznao sam da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s još nekim bošnjačkim udruženjima u Republici Hrvatskoj priredilo brošuru Popis stanovništva 2021. Glavni cilj brošure jeste sljedeći poziv napisan na zadnjoj korici:

“Poštovane Bošnjakinje i poštovani Bošnjaci koji živite na području Republike Hrvatske, ovim putem pozivamo Vas da se na predstojećem popisu stanovništva 2021. godine izjasnite kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine a za svoj jezik naznačite bosanski jezik.”

Da poziv nije bez razloga, svjedoče podaci navedeni unutar brošure: mnogi su se Bošnjaci na ranijim popisima stanovništva u Republici Hrvatskoj izjašnjavali kao Muslimani. Muslimani nisu priznata nacionalna manjina u Hrvatskoj, a Bošnjaci jesu, pa podjele na osnovu “nepostojećih dilema” imaju različite posljedice…

U brošuri su, uz mnoge “tehničke” podatke, i tri stručna teksta koji se tiču identiteta: “Ko je Bosanac, ko Bošnjak a ko Musliman?” Alije Isakovića, “Ime Bošnjak” Muniba Maglajlića i moj tekst objavljen pod naslovom “Zašto bosanski jezik nije bošnjački jezik”. U vezi s tim, mogu samo reći da mi je čast biti spomenut uz ovu dvojicu velikih stručnjaka i patriota i da se nadam da će tekstovi biti korisni onima kojima su namijenjeni.

Što se samog teksta tiče, prvi put je u ovom obliku objavljen u prvom broju Stava (12. 3. 2015, str. 80–81) pod naslovom “O nazivu bosanski jezik i jednoj zlonamjernoj proporciji”. Na portalu Stav objavljen je pod naslovom “Zašto bosanski jezik nije bošnjački jezik” (što mu je izvorni nadnaslov), a odatle je prenesen na brojne portale, uključujući i Biserje, s koga je preuzet u ovu brošuru.

Brošura se može preuzeti uz ovu vijest, a moj tekst možete čitati na mnogim portalima, između ostalih ovdje i ovdje.

Ovom prilikom zahvaljujem za više od hiljadu posjeta blogu 30. novembra i 1. decembra. Pozivam vas da i dalje čitate tekstove na ovom blogu i dijelite ih sa poznanicima.

Moju knjigu Pragmatički aspekti romana Ponornica Skendera Kulenovića možete potpuno besplatno preuzeti ovdje.

Pratite me i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.