Dobro došli na moj blog.

Teme o kojima ću pisati su jezik i lingvistika te u manjoj mjeri i književnost.

Blog ću koristiti za promociju, kritiku, proizvodnju vrijednosti i odgovore na pitanja koja niko neće da mi postavi.

Više o meni možete saznati ovdje.

Jezik je popularna tema. To ne treba posebno dokazivati. O jeziku mnogi govore, raspravljaju i tumače ga. Najčešće ga propisuju i govore kakav bi trebalo da bude, a kakav ne bi, da li neki jezik postoji ili ne, koliko se jezici razlikuju, koliko su slični, gdje su granice među jezicima, “smije li se” reći i pisati ovako ili onako… Pritom se o jeziku malo čita, a i ono što se čita često su tekstovi začinjeni emocijama koji lahko mogu doprinijeti širenju jezičkih mitova i raznih vrsta predrasuda.

Činjenica da ste na osnovu upotrebe riječi lahko u prethodnoj rečenici nešto “zaključili” o autoru bloga govori mnogo o važnosti jezika, ali i o ljudima. Tako i o vama. Izbor riječi govori i o autoru, naravno.

Utjecaj pojedinih učenja i spoznaja o jeziku ne zavisi uvijek od snage argumenata na kojima su zasnovani. Nekad zavise od “lica” koja promoviraju određene ideje. Nekad se oko tih lica formira pravi kult ličnosti. Nije beznačajan ni broj minuta koje se zastupnicima određenih ideja prepuste u jutarnjim, otvorenim, večernjim, političkim ili iftarskim televizijskim programima. Sposobnost okupljanja sljedbenika i istomišljenika obično ima više efekta od znanstvenog argumenta, što izgleda više kao politika nego kao znanost. Također, pokvarenost publike je činilac koji određuje popularnost određenih ideja, jer je lakše pročitati “sočan” naslov i kratak tekst prožet vrijeđanjem nego pravi naučni tekst, koji je napisan “dosadnim” stilom, koji je dug i prisiljava na razmišljanje.

Stoga vjerujem da je lingvistički blog dobro mjesto s koga se znanstvene informacije mogu relativno lahko odaslati u obliku čitkih i “pitkih” tekstova. Na ovom blogu predstavljat ću pojedine ideje kratko i jasno, držeći se znanstvenih činjenica i vlastitih razmišljanja o tim idejama.

Nadam se da će vam tekstovi biti zanimljivi i korisni.

Pratite me i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Moje ranije tekstove možete preuzeti ovdje.